שומנים ותזונה
בשנים האחרונות חל מהפך בתפיסה של חשיבות השומן לבריאותנו. לא עוד המלצה גורפת להפחית בכמות השומן הנצרכת. אלא הבחנה בין שומנים בריאים למזיקים, והמלצה לשלב בתפריט יותר שומנים בריאים ופחות שומנים מזיקים.
כמה מילים על שומנים
- שומן רווי: שומן פחות בריא ולכן מומלץ להמעיט בצריכתו. ניתן למצוא אותו במאכלים כגון חמאה, מרגרינה קשה ומוצרי חלב ובשר עתירי שומן.
- שומן חד-בלתי-רווי: שומן בריא ומומלץ ביותר לצריכה, כיוון שהוא גם נוטה להיות יציב יחסית בתהליכי חימום. ניתן למצוא אותו בשמני זית, זיתולה וקנולה וכן במאכלים כגון אבוקדו ושקדים.
- שומן-רב-בלתי-רווי: אמנם פחות מומלץ היות והוא פחות יציב בתהליכי חימום אך בעל חשיבות תזונתית ובריאותית היום וקיימים שומנים רב-בלתי-רווים אותם הגוף אינו יודע לייצר בעצמו. ניתן למצוא אותו בשמני תירס, חמניות, סויה וחריע.
האם כל השומנים לא טובים? (?All fat is bad)
מהמחקרים שנעשו בשנים האחרונות בנושא עולה, כי המסר: all fat is bad" ('כל השומנים לא טובים') הנו שגוי. העובדה שצריכה מוגברת של שומנים מהחי לדוגמא, אינה מומלצת, אינה קשורה כלל לכך שמאכלים כגון שקדים, אבוקדו ושמן זית הם מאכלים מומלצים ובריאים. למעשה, כיום ברור, שהצמחים, גם אלה העשירים בשומן, אוצרים בתוכם שפע של רכיבים בריאותיים חיוניים, המוצאים את מקומם גם בשמנים המופקים מהם.
על תפקידם המכריע של השומנים
השומנים מהווים אבן יסוד בקרומי כל התאים בגוף. הם מהווים חומרי מוצא לבניית הורמונים, ולבניית חומרים המווסתים את לחץ הדם ומערכת הקרישה. השומנים משמשים כממיסים של חלק מהויטמינים ומסייעים בתהליך ספיגתם במעי ונשיאתם בדם.לאור תפקידם המכריע, חלק מחומצות השומן, המרכיבות את השומנים, מוגדרות כחיוניות – הגוף אינו יכול לייצר אותן בעצמו: לינולאית – הנמצאת בצמחים רבים ובשמניהם ואלפא-לינולנית (אומגה 3).
אילו שמנים מומלצים?
בין השמנים הבריאים והמומלצים נכללים שמנים מכבישה קרה – כדוגמת שמני זית, ושמנים מועשרים ברכיבים בריאותיים הייחודיים לעץ-הזית, כגון זיתולה וקנולה פלוס אומגה 9 מסדרת 'עץ הזית – בריאות מהטבע'. שמנים אלה הם העשירים ביותר בחומצות שומן (חד-בלתי-רוויות) וכן בנוגדי חמצון וברכיבים בריאותיים ייחודיים.
אז…לבריאות, ובתיאבון!